ßßß Cookit - przepis na Bardzo truskawkowe ciasto

Bardzo truskawkowe ciasto

nazwa

Wykonanie

składniki
* podlużne biszkopty (najlepiej typu wloskiego)
masa truskawkowa
* 500 ml zmiksowanych truskawek
* 250 g serka mascarpone
* 200 ml śmietany kremówki
* 8 łyżeczek zelatyny
* 6 łyzek cukru
sos truskawkowy
* 250 ml zmiksowanych truskawek
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
galaretka truskawkowa
* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
* 250 ml zmiksowanych truskawek
* 2 łyżki cukru
Sposób wykonania
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć biszkoptami. (można również upiec cienki biszkopt)
Każdą porcję żelatyny namoczyć w osobnym naczyniu.
Przygotować sos truskawkowy.
Truskawki przelać do rondelka, zostawiając w szklance 1/3, dodać mąką ziemniaczaną do szklanki, wymieszać i wlać do rondelka, dodać cukier. Całość doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aby powstała jednolita masa, zagotować i odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę truskawkową
Do zmiksowanych truskawek dodać cukier i wymieszać, aby się rozpuścił, cukier można dodać jeszcze przed miksowaniem.
Namoczone 8 łyżeczek żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać z żelatyną, wlać do reszty truskawek i dokładnie wymieszać. Dodać do truskawek serek mascarpone i lekko ubić, aby masa dobrze się połączyła.
Ubić kremówkę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą truskawkową.
1/2 masy wlać do tortownicy, wyrównać i wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć, masa powinna być stężała, wyłożyć na nią sos truskawkowy, rozprowadzić.
Następnie wyłożyć resztę masy truskawkowej i wstawić do lodówki do stężenia.
Przygotować galaretkę truskawkową
Do zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać.
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w kąpieli wodnej, do żelatyny dodać nieco zmiksowanych truskawek, wymieszać, dodać do reszty truskawek, wymieszać i wylać na stężałą masę truskawkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Dowolnie udekorować.
(Do przygotowania ciasta można użyć truskawek mrożonych całych lub zmiksowanych przed zamrożeniem, ale wtedy truskawki należy zagotować.)
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/10/bardzo-truskawkowe-ciasto.html