Wykonanie

Babka została polukrowana przez moją starszą córkę.Ten przepis dostałam od mojej cioci Zosi.Ciocia mieszka w maleńkim domu na wsi.A
wieś wygląda jak z filmów. Stoi tam zaledwie kilka chatek.Przepis był w jej rodzinie od pokoleń.Ja nie jestem wielbicielką ciast takich jak babka, ale ta jest inna niż wszystkie.Jej głównym walorem jest smak i struktura.To nie typ suchej, zapychającej usta baby.Jest wilgotna i aromatyczna.Ciocia robi ją w wersji dwukolorowej, ale u nas wersja cytrynowa :)POTRZEBUJESZ:5 jaj osobno
białka i
żółtka)1 szkl
cukru1/2 szklanki kartoflanki1 szkl i 1 łyżka
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju1 łyżka
octuolejek cytrynowyWYKONANIE:1.
Białka ubijamy, dodajemy
cukier a później po jednym
żółtku.2. Mieszamy
sypkie produkty.3. Naprzemiennie dodajemy do masy połączone
mąki i
olej.4. Dolewamy
olejku i łyżkę
octu.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minutSmacznego!Pani M.