Wykonanie

Mam problem. Zawsze po świętach ten sam. Stosy króliczków, zajączków i jajeczek z
czekolady...Oj jak ja ich nie lubię!Leżą sobie, starzeją się i nikt nie chce ich jeść...Postanowiłam więc je wykorzystać i upiec
ciastka, amerykańskie
ciastka.Od razu lojalnie informuję że są bardzo słodkie i najrozsądniej będzie zrobić je w połowie z
gorzkiej czekolady.Aaa i jeszcze jedno... Masa jest bardzo gęsta, nie przestraszcie się :)POTRZEBUJESZ (na 18
ciasteczek):1/2 kostki
masła5 łyżek
białego cukru5 łyżek
brązowego cukru1
jajko1 szklanka
mąki pszennej1/3 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
sody1 łyżka
olejku waniliowego lub 2 łyżki
cukru waniliowego300 g dowolnej
czekolady (polecam połowę białej lub
mlecznej a drugą część gorzką)WYKONANIE:1. Rozkręcamy
masło z
cukrem (ok 5 minut).2. Dodajemy
jajko i dalej miksujemy.3. Sypkie składniki łączymy razem.4. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.5.
Mąkę mieszamy z masą
maślaną.6.
Czekoladę kroimy na bardzo małe cząsteczki a następnie mieszamy z masą (ja zrobiłam to ręką :))7. Formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i rozkładamy na dwóch, dużych blachach (po 9 na każdej), pamiętając o odstępach. Kulki przyciskamy dłonią by były bardziej płaskie.8. Pieczemy ok 14 minut.
Ciastka nadal będą miękke i wcale nie spieczone, ale tak ma być!inspiracja


Smacznego!Pani M.