ßßß
Nie, nie będzie light :) wręcz przeciwnie.Ale mam nadzieję, że lubicie po prostu pyszne jedzenie.Ten przepis znalazłam parę lat temu, gdy szukałam alternatywy dla schabowego.Po ciąży i okresie karmienia dość miałam schabu... Ale to mięso..czerwone mięso więc mój synek musiał go mieć pod dostatkiem.Kiedy zamknęłam już "bar mleczny" i mogłam odżywiać się normalnie, kotlet na długo opuścił mój jadłospis.Do czasu, gdy znalazłam wersję śmietanową znielubionego wcześniej dania.Moim dodatkiem do niego jest zazwyczaj marchewka, którą nazywam "przedszkolną".Wiele lat temu serwowała nam ją babcia.Oczywiście dodatek możecie zmienić, wybrać coś bardziej wyrazistego.Może jakąś sałatę z czosnkiem? Opcji jest wiele :)A teraz przepis:Składniki:400 g schabu (ok 5 kotletów, średniej grubości)duża śmietana 18%1 kostka rosołowasól, pieprz, słodka paprykaolej/oliwa do smażeniaDodatek:5 sporych marchewek pokrojonych w krążki1 łyżka masłasól
Wykonanie:1. Wykrawamy kotlety i ubijamy je.Dodajemy sól.pieprz i paprykę z obu stron.2. Rozgrzewamy oliwę/olej i smażymy kotlety z obu stron (ok 1 minuty z każdej)Po tym czasie przekładamy mięso do garnka.3.Do pozostałej na patelni oliwy wlewamy śmietanę i wrzucamy kostkę rosołową. Całość mieszamy do rozpuszczenia kostki a powstały sos przelewamy do garnka z koltetami.4. Mięso dusimy w sosie na bardzo małym ogniu przez 30 minut.Marchewka:1.Marchew kroimy w krążki i wrzucamy do osolonej wrzącej wody na ok 8 minut.Po tym czasie odsączamy ją z wody.2.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego marchewkę. Chwilę podsmażamy.