Wykonanie
Nie, nie będzie light :) wręcz przeciwnie.Ale mam nadzieję, że lubicie po prostu pyszne jedzenie.Ten przepis znalazłam parę lat temu, gdy szukałam alternatywy dla
schabowego.Po ciąży i okresie karmienia dość miałam
schabu... Ale to
mięso..czerwone
mięso więc mój synek musiał go
mieć pod dostatkiem.Kiedy zamknęłam już "bar
mleczny" i mogłam odżywiać się normalnie, kotlet na długo opuścił mój jadłospis.Do czasu, gdy znalazłam wersję
śmietanową znielubionego wcześniej dania.Moim dodatkiem do niego jest zazwyczaj
marchewka, którą nazywam "przedszkolną".Wiele lat temu serwowała nam ją babcia.Oczywiście dodatek możecie zmienić, wybrać coś bardziej wyrazistego.Może jakąś
sałatę z czosnkiem? Opcji jest wiele :)A teraz przepis:Składniki:400 g
schabu (ok 5 kotletów, średniej grubości)duża
śmietana 18%1
kostka rosołowasól,
pieprz,
słodka paprykaolej/oliwa do smażeniaDodatek:5 sporych
marchewek pokrojonych w krążki1 łyżka
masłasólWykonanie:1. Wykrawamy kotlety i ubijamy je.Dodajemy
sól.
pieprz i
paprykę z obu stron.2. Rozgrzewamy oliwę/olej i smażymy kotlety z obu stron (ok 1 minuty z każdej)Po tym czasie przekładamy
mięso do garnka.3.Do pozostałej na patelni
oliwy wlewamy
śmietanę i wrzucamy
kostkę rosołową. Całość mieszamy do rozpuszczenia kostki a powstały sos przelewamy do garnka z koltetami.4.
Mięso dusimy w sosie na bardzo małym ogniu przez 30 minut.
Marchewka:1.
Marchew kroimy w krążki i wrzucamy do osolonej wrzącej
wody na ok 8 minut.Po tym czasie odsączamy ją z
wody.2.Na patelni rozpuszczamy
masło i dodajemy do niego
marchewkę. Chwilę podsmażamy.
Smacznego!Pani M.