ßßß Cookit - przepis na Paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Plauchy zawsze robię gdy w domu szykuje się impreza. Mój tata życzy ich sobie jak ma oglądać jakiś mecz. Są smaczne i chrupiące, a co najważniejsze szybko się je robi. Ale UWAGA! równie szybko można je spalić w piekarniku :) PRZETESTOWANE!
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
starty na tarce ser żółty
ketchup
1 żółtko
opcjonalnie: wędlina - szynka, boczek
Ciasto rozwinąć, delikatnie rozwałkować i posmarować ketchupem. Rozłożyć równomiernie starty ser żółty.
Ostrym nożem pociąć przygotowane ciasto w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie każdy z pasków przeciąć jeszcze na pół (nie po długości lecz wszerz).
Złapać palcami końce ciasta i zawinąć w spiralki. Ułożyć na blaszce i posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut. Gdy się zarumienią uważać by ich nie spalić.
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2015/07/paluchy-z-ciasta-francuskiego.html