Wykonanie
Jakoś ostatnio ktoś musi mnie natchnąć do zrobienia czegoś nowego.Tym razem była to siostra, która "sprzedała" mi przepis na szybką
kiełbaskę ze słoika.Jako, że ostatni
schab do
chleba wyszedł rewelacyjny postanowiłam pójść za ciosem.Zapraszam na kanapkę z
kiełbaską :)

Przepis:0,5 kg
łopatki wieprzowej0,5 kg
boczku surowego0,5 kg
schabuodrobina
słoniny (opcja)3 łyżeczki
soli2,5 łyżeczki
majeranku2,5 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego0,5 szklanki
wodyMięsko mielimy, dolewamy
wody, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.Pakujemy w słoiczki do 4/5 ich wysokości. U mnie 6 szt słoików "po
dżemie"Gotujemy słoiki w kociołku (lub jakimś większym garnku) wlewając
wodę do 4/5 ich wysokości. Gotujemy je na małym ogniu 3
razy po 1 godzinie. Może to być pierwszy dzień rano, pierwszy dzień wieczorem i drugi dzień rano.
Między gotowaniami zostawiamy słoiczki w tej samej wodzie aż do ostygnięcia.Polecam, super sprawa taka własna
wędlinka.W przyszłym tygodniu zabiorę się za
smalec własnej roboty :)
