Wykonanie
Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa, czyli sposób na tani i pyszny obiad. Zawarte w niej
pomidory idealnie przełamują delikatny smak
ziemniaków i
szpinaku. Chociaż w wersji bez
pomidorów jest równie smaczna!Składniki-450g rozdrobnionego
szpinaku-ok. 6 dużych
ziemniaków-3-4
pomidory-350 g
żółtego sera-400 g gęstej
śmietany-
pieprz,
sól-ulubione
zioła-4 ząbki
czosnkuPrzygotowanie
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, pozostawić do ostygnięcia. Rozmrożony
szpinak odsączyć na sitku.Naczynie żaroodporne wymasorać odrobiną
masła.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połowę wymieszać ze
śmietaną i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić
solą i
pieprzem.W naczyniu układać warstwy:
ziemniaki (posypać
ziołami, można też użyć
przyprawy do ziemniaków),
szpinak, sos, plasterki
pomidorów. I ponownie:
ziemniaki,
szpinak, sos, plasterki
pomidorów.Wierzch zapiekanki posypać pozostałym
startym serem.Piec ok. 40 minut w temp. ok. 180st. Przy czym ostatnie 15-20 minut z termoobiegiem. W przypadku zapiekanki bez
pomidorów, termoobieg nie jest niezbędny.
Smacznego! :-)