Wykonanie
Przyszła kolej na mnie po długiej przerwie w gotowaniu. Uwielbiam
maliny, u mnie w ogródku zaczęły pojawiać się, więc postanowiłam je wykorzystać i zrobić delikatny mus malinowy. Możemy również przygotować deser z
mrożonych owoców, smakuje równie dobrze. Przepis pochodzi z książki kulinarnej "Jedno smaczne danie", choć dodałam coś od siebie. Lubię słodkie desery, więc do tego przepisu użyłam większej ilości
cukru niż powinno się dodać (najwyżej pójdzie w biodra).

Składniki na 4 porcje:500 g
malin; 6,50zł5 łyżki
cukru pudru; 0,50zł3
białka; 2,4zł1 łyżeczka
żelatyny; 1zł125 ml
śmietanki kremówki 30%; 1,70zł1 łyżka
soku z cytryny; 0,50zł25 ml
alkoholu (ja dodałam
whisky); 2złCzas przygotowania: 50 min., w tym 30 min. chłodzenia w lodówceKoszt: ok. 14,60zł1. Odkładamy parę
malin do dekoracji. Resztę przecieramy przez sitko.

2. Nasz przecier mieszamy z 2 łyżkami
cukru pudru.

3.
Żelatynę rozpuszczamy z 3 łyżkami wrzącej
wody. Wystudzoną wlewamy do przetartych
malin i mieszamy. Odstawiamy, mieszając od czasu do czasu.

\4. Ubijamy pianę z 3
białek (mają być schłodzone) dodajemy szczyptę
soli. Gdy stanie się sztywna wsypujemy 2 łyżki
cukru pudru miksując, aż uzyskamy lśniącą masę.

5. Do
malin wlewamy
alkohol i delikatnie dodajemy pianę z
białek.


6. Połączone składniki przekładamy do pucharków (bądź do szklanek) i odstawiamy do lodówki na 30 min.

7. W
między czasie schłodzoną
śmietankę ubijamy. Gdy stanie się sztywna dodajemy łyżkę
cukru pudru i łyżkę
soku z cytryny.

8. Wyciągamy deser z lodówki i dekorujemy go kleksami
śmietany. Bierzemy odłożone wcześniej
maliny, kładziemy na wierzch i gotowe!

Smacznegoo!!!