Wykonanie
Dzisiaj przedstawiamy Wam dwa pomysły na jak zwykle prosty i szybki lunch, czyli tak jak najbardziej lubimy. Tym razem sięgamy po włoskie inspiracje i proponujemy Wam przepis na piadini, czyli placek z
pszennej mąki z nadzieniem, w tym wydaniu ze
szpekiem i
mozzarellą, oraz panini, czyli kanapki na ciepło. Dzisiaj z ciabaty,
mozzarelli,
pomidorów i
rukoli. Jest to świetna alternatywa dla kanapek, które możemy kupić na
mieście, a moim zdaniem o wiele smaczniejsza! Włosi nie wyobrażają sobie życia bez tego rodzaju przekąsek i w każdym regionie tego pięknego
kraju możemy spotkać tysiąc wersji panini i piadini. Zapraszamy do wypróbowania!

Panini:Składniki:-1 ciabatka-1
pomidor-
rukola-1/3 kostki
mozzarelli-
oliwa z oliwek-
oregano-
sólSposób przygotowania:1.Przekrajmy ciabatkę na pół, polewamy wewnątrz odrobiną
oliwy z oliwek.2. Kroimy
mozzarellę i
pomidora. Następnie na przekrojone
pieczywo kładziemy plasterki
mozzarelli, które posypujemy
suszonym oregano.3.Nakładamy
pomidora, posypujemy go
solą i dokładamy
rukolę.4. Kanapki wkładamy do rozgrzanego piekarnika( na 220 stopni), na max. 1,5 minuty. Chcemy aby kanapki były ciepłe, a nie
ser roztopiony!5. Jemy ze smakiem!


Piadini:Składniki:-
szynka szpek-tortilla lub włoski placek pszenny-
mozzarellaSposób przygotowania:1. Na rozgrzanej patelni podsmażamy z jednej strony placek tortilli2. Następnie go odwracamy i kładziemy na połowie plasterki
mozzarelli3. Czekamy aż
ser się lekko zacznie topić i kładziemy na niego
szpek.4. Dokładamy
mozzarellę i składamy tortille na pół.5. Przewracamy na drugi bok, po chwili zdejmujemy.

6. Tak przyrządzone piadini możemy zajadać ze smakiem.Smacznego!