Wykonanie

Pyszne i zdrowe
razowe bułeczki, dodatek zwykłej
mąki sprawia, że są bardziej puszyste. Idealne na śniadanie, można wyrobi ć ciasto wieczorem, wstawić do lodówki i upiec je rano.



Bułki razowe (8 sztuk):- 1 szklanka
mąki pszennej- 2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej- 7 g suchych lub 15 świeżych
drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- ok. 250 ml
mleka- 50 g
masła- 1
jajko do posmarowania- ziarna do posypaniaJeśli mamy świeże
drożdże najpierw robimy zaczyn, czyli podgrzewamy
mleko, dodajemy
cukier ,
drożdże i 2 łyżki
mąki i czekamy aż zacznie rosnąć,
potem dodajemy zaczyn do reszty składników i wyrabiamy ciasto.W przypadku suchych
drożdży mieszamy je od razu z obydwoma
mąkami,
solą i
cukrem,
mleko podgrzewamy, a
masło roztapiamy (można je dodać od razu do
mleka i podgrzewać razem).
Ciasto drożdżowe robione z
mąki pełnoziarnistej jest dużo bardziej klejące niż robione ze zwykłej, potrzebuje też więcej płynów. Dlatego najłatwiej najpierw mieszać suche składniki z
mlekiem i
masłem w misce, ponieważ na początku ciasto będzie bardzo rzadkie. Wyrabiamy je aż zacznie odklejać się od rąk i naczynia, podsypujemy
mąką i zostawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy
jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w temperaturze 220 ° C 15-20 minut.



Smacznego!