Wykonanie
Zawsze w ten sposób robię mus, tym razem postanowiłam wlać to do wysokiego i wąskiego naczynia dzięki
czemu na dół opadł mi krem a na górze powstał mus. Jeśli chcecie sam mus który bardzo, bardzo polecam bo sama go uwielbiam to masę przelać do niskich miseczek lub filiżanek. :)Przy tym musie macie wiele możliwości, można użyć dwóch
mlecznych czekolad, dwóch gorzkich, jednej takiej drugiej takiej, białych lub połączyć biała z ciemna. Ja osobiście wole połączenie gorzkiej z
mleczna.I pamiętajmy by przy tym przepisie używać
czekolady dobrej jakości.

SKLADNIKI:225g. posiekanej
czekolady (gorzka,
mleczna, deserowa lub biała-jak kto woli)5 łyżek
wody2 łyżki miękkiego
masła5
jajek1 łyżka
śmietany 18%szczypta
soli+ jesli używacie samych gorzkich lub deserowych potrzeba jednej łyżki
cukru.W rondlu ustawionym na małym ogniu roztopić
czekoladę z
wodą, mieszając, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Zdjąć z ognia, dodać
masło i mieszać, aż się roztopi. Dolać
śmietanę, wymieszać. Wlewać
żółtka po jednym, mieszając delikatnie i powoli. Ubić pianę z
białek z dodatkiem
soli. Dosypać
cukier i ubić. Dodawać stopniowo do
czekolady i wymieszać. Gotowy mus przelać do miski wysokiej wąskiej miski lub filiżanek. Schładzać co najmniej 3 godziny przed podaniem.SMACZMEGO!
