Wykonanie

Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI1/2 litrowy kubek
mlekataki sam kubek
mąkiszczypta
solikieliszek
limonki ( włoska
wódka cytrynowa ) lub
aromat cytrynowyolej do smażenia ( najlepiej arachidowy )3 łyżki
miodu naturalnegodrewniana łyżka do mieszaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotować
mleko ze szczyptą
soli.

Wyłączyć gaz, dodać kieliszek
limonki i jednym ruchem wsypać całą
mąkę.


Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.


Formować cienkie wałeczki i zlepiac na krzyż.

Układać na powierzchni lekko posmarowanej
olejem. Także ręce należy zwilżyć odrobiną
oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta.

Rozpuścić
miód w kąpieli
wodnej.Na patelni rozgrzać
olej arachidowy , smażyć zeppole z dwóch stron na rumiano.



Można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Układać na talerzu , polać ( gdy będą już zimne ), rozpuszczonym
miodem naturalnym.

SMACZNEGO :)