ßßß
Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia ( najlepiej arachidowy )3 łyżki miodu naturalnegodrewniana łyżka do mieszaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAZagotować mleko ze szczyptą soli.
Wyłączyć gaz, dodać kieliszek limonki i jednym ruchem wsypać całą mąkę.
Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.
Formować cienkie wałeczki i zlepiac na krzyż.
Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy zwilżyć odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta.
Rozpuścić miód w kąpieli wodnej.Na patelni rozgrzać olej arachidowy , smażyć zeppole z dwóch stron na rumiano.

Można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Układać na talerzu , polać ( gdy będą już zimne ), rozpuszczonym miodem naturalnym.
SMACZNEGO :)