ßßß Cookit - przepis na Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię

Włoskie zeppole - obwarzanki z miodem na Wigilię

nazwa

Wykonanie

Prezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .
SKŁADNIKI
1/2 litrowy kubek mleka
taki sam kubek mąki
szczypta soli
kieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowy
olej do smażenia ( najlepiej arachidowy )
3 łyżki miodu naturalnego
drewniana łyżka do mieszania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować mleko ze szczyptą soli.
Wyłączyć gaz, dodać kieliszek limonki i jednym ruchem wsypać całą mąkę.
Szybko mieszać drewnianą łyżką ile się tylko da. Wyłożyć gorące ciasto na stolicę i uważając żeby się nie poparzyc zagnieść i uformować kulę.
Formować cienkie wałeczki i zlepiac na krzyż.
Układać na powierzchni lekko posmarowanej olejem. Także ręce należy zwilżyć odrobiną oleju aby zapobiec przylepianiu się ciasta.
Rozpuścić miód w kąpieli wodnej.
Na patelni rozgrzać olej arachidowy , smażyć zeppole z dwóch stron na rumiano.
Można odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Układać na talerzu , polać ( gdy będą już zimne ), rozpuszczonym miodem naturalnym.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://zielonacukinka.blogspot.com/2014/12/woskie-zeppole-obwarzanki-z-miodem-na.html