ßßß Cookit - przepis na Ptasie mleczko na zimo

Ptasie mleczko na zimo

nazwa

Wykonanie

Dla babci, dla dziadka. Dlaczego? bo uwielbiają lekkie desery, lubią żelki oraz dlatego że Michalinka pomagała miksować i wrzucała żelki na górę. P.S Babcia uwielbia różowy
(zawsze robiłam 2 kolory ale tym razem mi się nie zmieściło więc inna wariacja)
3 owocowe galaretki (różne kolory)
500ml mleka
1 litr wody
żelki rekiny firmy Gusto
Rozrabiamy 2 galaretki każdą w 250ml wody, zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia. 250ml mleka miksujemy do uzyskania pianki, dolewamy pierwszą galaretkę i dalej miksujemy do uzyskania kolorowej pianki. Wlewamy do tortownicy i do lodówki.
Z drugą galaretką robimy to samo, u mnie pierwsza wyszła zbyt wysoka więc po prostu połączyłam galaretkę z mlekiem nie miksując wyszła mleczna galaretka. Ostrożnie wylewamy na pierwszą zastygniętą warstwę, dajemy do lodówki.
Trzecią galaretkę rozrabiamy w 500ml wody, zostawiamy do wystygnięcia. Wkładam do lodówki i czekam aż lekko stężeje. Na gotowe ptasie mleczko wykładam żelki (u mnie rekiny firmy Gusto) następnie wykładam tężejącą galaretkę i znów do lodówki.
Ciekawostki :
Tortownice dobrze posmarować margaryną w łączeniach
Na spód można dodać biszkopty nasączane w gorącej galaretce
Dzięki uprzejmości firmy Gusto mogłam w swoim pomyśle użyć żelek ich produkcji.
Żelki rekiny mają genialny smak curkierkó w lodowych! Uwielbiam lodowe cukierki i wielkie było moje zaskoczenie gdy okazało się ,że są nawet takie żelki. Lekki orzeźwiający smak, genial ny kształt powiedziałabym że idealny na dziecięce przyjęcia . Można zastosować w galaretkach, lodach czy nawet pirackim statku.
Źródło:http://kulinaria-ariski.blogspot.com/2013/01/ptasie-mleczko-na-zimo.html