Wykonanie
Dla babci, dla dziadka. Dlaczego? bo uwielbiają lekkie desery, lubią żelki oraz dlatego że Michalinka pomagała miksować i wrzucała żelki na górę. P.S Babcia uwielbia różowy(zawsze robiłam 2 kolory ale tym razem mi się nie zmieściło więc inna wariacja)3
owocowe galaretki (różne kolory)500ml
mleka1 litr
wodyżelki rekiny firmy Gusto
Rozrabiamy 2
galaretki każdą w 250ml
wody, zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia. 250ml
mleka miksujemy do uzyskania pianki, dolewamy pierwszą
galaretkę i dalej miksujemy do uzyskania kolorowej pianki. Wlewamy do tortownicy i do lodówki.Z drugą
galaretką robimy to samo, u mnie pierwsza wyszła zbyt wysoka więc po prostu połączyłam
galaretkę z
mlekiem nie miksując wyszła
mleczna galaretka. Ostrożnie wylewamy na pierwszą zastygniętą warstwę, dajemy do lodówki.Trzecią
galaretkę rozrabiamy w 500ml
wody, zostawiamy do wystygnięcia. Wkładam do lodówki i czekam aż lekko stężeje. Na gotowe ptasie mleczko wykładam żelki (u mnie rekiny firmy Gusto) następnie wykładam tężejącą
galaretkę i znów do lodówki.Ciekawostki :Tortownice dobrze posmarować
margaryną w łączeniachNa spód można dodać
biszkopty nasączane w gorącej
galaretceDzięki uprzejmości firmy Gusto mogłam w swoim pomyśle użyć żelek ich produkcji.Żelki rekiny mają genialny smak curkierkó w
lodowych! Uwielbiam
lodowe cukierki i wielkie było moje zaskoczenie gdy okazało się ,że są nawet takie żelki. Lekki orzeźwiający smak, genial ny kształt powiedziałabym że idealny na dziecięce przyjęcia . Można zastosować w galaretkach, lodach czy nawet pirackim statku.