ßßß Cookit - przepis na Tort różany

Tort różany

nazwa

Wykonanie

Dostąpiłam zaszczytu przygotowania poczęstunku dla szanownego grona pedagogicznego w szkole, do której uczęszczam. Postanowiłam coś upiec, a konkretnie słodki i kremowy tort różany. Pomimo że zrobiłam odrobinę za mało kremu (jak na taką wielkość biszkoptu), to tort się udał – wyglądał ślicznie, a wyraziste (niestety niejadalne) róże okazały się być świetną dekoracją, nieco ożywiającą całość. Do tortu użyłam nietypowego kremu – połączenie serka mascarpone oraz budyniu śmietankowego, przez co nie nadaje się on do robienia jakichkolwiek ozdób, ale za to jest pyszny. Zapraszam do wypróbowania.
Przepis na tort o średnicy 22-24 cm.
SKŁADNIKI:
biszkopt genueński (użyłam tego przepisu)
krem śmietankowy
słoiczek konfitury różanej (z płatków lub owoców)
2 tabliczki białej czekolady
15 – 20 ml mleka
szklanka mocnej herbaty (ewentualnie z odrobiną rumu)
SKŁADNIKI NA KREM:
1 budyń śmietankowy bez cukru
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru + 2 łyżki do budyniu
Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Połączyć z mascarpone i cukrem.
Biszkopt wystudzić i podzielić na 4 części.
Jedną czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, a drugą stopić razem z mlekiem (tak, aby powstała polewa).
Teraz należy złożyć tort w następującej kolejności :
biszkopt
poncz
połowa konfitury
krem
biszkopt
poncz
krem
polewa z białej czekolady (najlepiej rozlać łyżką, biszkopt nie ma być cały pokryty, tylko polany)
biszkopt
poncz
druga połowa konfitury
krem
biszkopt
poncz
krem
wiórki z białej czekolady
Uwaga! Ciasto należy schłodzić w lodówce na minimum 6 godzin przed podaniem.
Źródło:http://newyolkkitchen.blogspot.com/2015/06/tort-rozany.html