Wykonanie
Pora weekendu to czas, w którym przychodzi ochota na bardziej wymyślne dania, jak również na posiłki złożone z większej ilości dań. I tak właśnie było w sobotę. Posiłek złożony z dwóch dań i deser. Jednak nie o daniach, lecz o tymże właśnie deserze będzie ten post.Otóż na deser były pyszne babeczki z
owocami. Niby proste, ale jakże smaczne.BABECZKI Z
OWOCAMIkorpusiki do babeczek (u mnie było ich 24 sztuki)Tym razem poszłam na lenia i wykorzystałam korpusiki z supermarketu, ale można zrobić je samemu (przepis tutaj), kształt w zasadzie obojętny. Mogą być pieczone w foremkach o jakimkolwiek kształcie (równie dobrze mogą być to foremki do muffinek :)).Po zagnieceniu ciasta i odstawieniu go na leżakowanie, wylepiamy nim foremki i pieczemy ok. 10-15 minut do zarumienienia w 180 st.krem:1
budyń waniliowy lub
śmietankowy1 1/2 szklanki
wody1/2 kostki
masła (100 g) + 3 czubate łyżki6 łyżek
cukrucukier wanilinowy (16 g)
owoce:250 g
borówek amerykańskich1-2
nektarynkiBudyń ugotować w wodzie z dodatkiem 3 łyżek
masła i
cukru z
cukrem wanilinowym. Pozostałe
masło utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać po jednej łyżce wystudzony
budyń.Na babeczki nakładać krem budyniowy i udekorować
owocami.Ewentualnie można babeczki pokryć glazurą do ciasta.


I ważna sprawa: babeczki "składać" należy możliwie krótko przed podaniem. I co równie ważne krem budyniowy włożony do lodówki lubi się zważyć, więc warto tego unikać.