ßßß Cookit - przepis na Babeczkowa sobota

Babeczkowa sobota

nazwa

Wykonanie

Pora weekendu to czas, w którym przychodzi ochota na bardziej wymyślne dania, jak również na posiłki złożone z większej ilości dań. I tak właśnie było w sobotę. Posiłek złożony z dwóch dań i deser. Jednak nie o daniach, lecz o tymże właśnie deserze będzie ten post.
Otóż na deser były pyszne babeczki z owocami. Niby proste, ale jakże smaczne.
BABECZKI Z OWOCAMI
korpusiki do babeczek (u mnie było ich 24 sztuki)
Tym razem poszłam na lenia i wykorzystałam korpusiki z supermarketu, ale można zrobić je samemu (przepis tutaj), kształt w zasadzie obojętny. Mogą być pieczone w foremkach o jakimkolwiek kształcie (równie dobrze mogą być to foremki do muffinek :)).
Po zagnieceniu ciasta i odstawieniu go na leżakowanie, wylepiamy nim foremki i pieczemy ok. 10-15 minut do zarumienienia w 180 st.
krem:
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 1/2 szklanki wody
1/2 kostki masła (100 g) + 3 czubate łyżki
6 łyżek cukru
cukier wanilinowy (16 g)
owoce:
250 g borówek amerykańskich
1-2 nektarynki
Budyń ugotować w wodzie z dodatkiem 3 łyżek masła i cukru z cukrem wanilinowym. Pozostałe masło utrzeć na puszystą masę i powoli dodawać po jednej łyżce wystudzony budyń.
Na babeczki nakładać krem budyniowy i udekorować owocami.
Ewentualnie można babeczki pokryć glazurą do ciasta.
I ważna sprawa: babeczki "składać" należy możliwie krótko przed podaniem. I co równie ważne krem budyniowy włożony do lodówki lubi się zważyć, więc warto tego unikać.
Źródło:http://mojepysznesiodmeniebo.blogspot.com/2014/08/babeczkowa-sobota.html