Wykonanie
Dzień dobry!Wybaczcie nam małą przerwę w pisaniu, ale sesja zbliża się WIELKIMI krokami i chciał nie chciał trzeba się brać do nauki.Ale nie przeciągajmy - ostatnio naszą nową miłością są...
brokuły! Jemy je w każdej postaci i z wszelakimi dodatkami. Wiele osób nie przepada za tym warzywem ze względu na specyficzny zapach unoszący się podczas gotowania. Jednak jest na to prosty sposób, wystarczy dodać łyżkę
mleka lub skórkę
chleba. Ale może przejdźmy do sedna sprawy:Dlaczego warto jeść brokuły?są cennym źródłem witaminy C, już 100g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę (idealne w okresie przeziębień),są doskonałym źródłem magnezu,zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, już godzinę po posiłku zawierającym
brokuły pobudzona jest przemiana materii,zawierają też potas, przez co obniżane jest ciśnienie
krwi,dzięki obecności sulforafanu wykazują także właściwości przeciwnowotworowe.Także nie mając już żadnej wymówki po prostu ić stont (:D) szybko do sklepu i zamiast buły wcinaj
brokuły! :)
Sałatka z
brokułemCzas przyrządzenia: 20 - 30 min.Poziom trudności : łatwySkładniki:
brokułserek feta półtłusty
płatki migdałówczosnekIlość porcji : 2Sposób przygotowania:
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować z niewielką ilością
soli na parze. Gdy będzie gotowy rozłożyć na talerzu, na to dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie kładziemy pokrojoną w kostkę
fetę. I na koniec uprażone na patelni
płatki migdałów.
Jeśli macie jakieś ciekawe pomysły na przyrządzenie
brokuła - piszcie. Z chęcią wypróbujemy nowe przepisy. :)Trzy Apetyczne