Wykonanie

Dzisiejszy dzień upływa pod znakiem
pomidora :) bo mamy dzień
suszenia pomidorów :) A, że suszy się jedynie miąższ ze skórką, to trzeba było coś zrobić z wydrążonymi środkami. I tak powstał pyszny, sycący, pikantny i bardzo gęsty krem z
pomidorów . Jedna z moich ulubionych rozgrzewających zup.Składniki na zupę dla 2 osób.środki z 1 kg
pomidorów lub po prostu 1 kg
pomidorów, jeśli akurat ich nie suszyciepół litra
bulionu warzywnego (patrz zupa ogórkowa lub porady jak ugotowac
bulion warzywny)
fetasuszona
bazyliapieprzolej rzepakowyopcjonalnie
chleb do przygotowania z niego małych grzanekPrzygotowanie:Środki z
pomidorów wrzucamy do rondla z grubym dnem. Jeśli nie suszycie tego dnia
pomidorów i korzystacie z całych, to wcześniej jej sparzcie, obierzcie ze skórki i pokroicie w kostkę.
Pomidory podlewamy odrobiną
oleju rzepakowego i podsmażamy. W trakcie przyprawiamy do smaku suszoną
bazylią,
pieprzem.
Sól nie jest potrzebna bo odrobina
fety doda słonego posmaku. Dodajemy odrobinę
fety, żeby oddała
pomidorom swój słony smak.Na koniec zalewamy
pomidorki bulionem warzywnym, zagotowujemy. Gotową zupę miksujemy blenderem.Można podawać z przygotowanymi wcześniej chlebowymi grzankami lub z kawałkami pokruszonej
fety i listkiem
bazylii lub
mięty.P.s.: Jak przygotować grzanki??2 kromki
chleba pokrój w małą kostkę, włóż na patelnię z odrobiną
oleju rzepakowego i
przyprawami: suszoną
bazylią i odrobiną
soli. Podsmaż, aż
chleb się zarumieni.Kremowa zupa pomidorowa to moja ulubiona, zwłaszcza w pochmurne jesienne dni!!Smacznego :)
