Wykonanie
Święta już za pasem, także trzeba się w końcu zabrać za robienie pierniczków :)Dla mnie to świetna zabawa, życzę Wam tego samego !!!Miłej zabawy !!!
Składniki:1/2 kg
mąki400 g
mioduszklanka
cukru1/4 kostki
masła2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej lub
proszku do pieczeniaprzyprawa do piernikówDo garnka wlewamy
miód,
cukier,
przyprawy i podgrzewamy razem aż
cukier całkiem się rozpuści.
Dodajemy
masło, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać).
Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą
mąkę i
sodę oczyszczoną oraz
jajka.
Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy, dodajemy tyle
mąki, żeby było elastyczne, dzielimy na kilka części i wkładamy do zamrażarki.
Na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 2-3 mm.
Foremkami do
ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować
białkiem od
jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.
Pierniczki pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut, do uzyskania złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, dlatego też trzeba ułożyć je na płaskiej powierzchni, żeby się nie odkształciły.Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją. Jednak kiedy czas nas nagli możemy włożyć pierniczki do pudełka z
jabłkiem. W ten oto sposób pierniczki zmiękną szybciej !!!Smacznego !!!K.