Wykonanie

Najlepsze
drożdżowe rogaliki. Takie na dwa, trzy kęsy. Nadziane
marmoladą, nie za słodkie, takie w sam raz. Ciasto jest bardzo przyjemne w obróbce, nie klei się do rąk, szybko rośnie. U mnie, już po wyrośnięciu, podczas robienia rogalików dalej wyrastało i ponownie podwoiło swoją objętość (może dlatego tyle mi ich wyszło?). Wg. oryginalnego przepisu wychodzi 30 rogalików. U mnie wyszło 64 i to wcale nie małe :) Jedyną wadą tych rogalików jest to, że dość szybko
tracą świeżość. Dlatego też ja od razu po ostygnięciu część zamrażam.Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na zaczyn:½ szkl. ciepłego
mleka1 szkl.
mąki1 łyżka
cukru50 g
drożdżySkładniki na właściwe ciasto:1 kg
mąki (dałam mniej)100 g
cukru (można dodać więcej, bo nie są aż takie słodkie)1 szkl.
mleka3
jajka80 g
masłaDodatkowo:
śmietanka z
jajkiem do posmarowania
marmoladaDrożdże rozetrzeć z
cukrem i kilkoma łyżkami
mleka. Dodać pozostałe składniki zaczynu i dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jajka ubić z
cukrem i wymieszać z zaczynem, dodać
mleko oraz
mąką i wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać roztopione
masło (po tym ja jeszcze je zagniotłam). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje i wałkować na okrągły placek. Każdy placek pokroić na ok. 8 trójkątów i w górnej części każdego z nich nakładać
marmoladę. Formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem w niewielkich odstępach. Każdego rogalika posmarować
śmietanką. Choć oryginalny przepis podaje inaczej, ja piekłam je w ten sposób, pierwsze 5 minut w 200 st. C, a
potem przez 10 minut w 175 st. C. Jeżeli formujemy większe rogaliki należy piec je dłużej.

Przepis bierze udział w akcji:

Ewka