Wykonanie
Szybki i prosty deser, do przygotowania nawet zaraz po obiedzie. Nie jest zbyt słodki, ani sycący, stanowi wspaniały dodatek do poobiedniej
kawy. Przepis na 3
gruszki.Składniki na
sos karmelowy:3 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżka
wody1/4 szklanki
śmietany kremówkiSkładniki na zalewę:ok. 1/2-3/4 l
wody (w zależności jakiego garnka używamy, ma być tyle
wody, żeby pokryła
gruszki)1/2 szklanki
cukrusok z cytrynySkładniki zalewy wymieszać i zagotować.
Gruszki obrać i wydrążyć od
spodu, pozostawiając ogonki. Skropić
sokiem z cytryny. Umieścić w garnku z zalewą, ponownie zagotować i gotować około 10 minut. Wyjąć, ułożyć na papierowym ręczniku.
Cukry i
wodę umieścić w garnuszku i gotować do rozpuszczenia
cukru i uzyskania karmelu. Następnie dodać kremówkę, szybko mieszając, gotować dalej, aż sos zgęstnieje.
Gruszki układać na talerzykach, podawać polane sosem.Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez nas, do której serdecznie Was zapraszam:Ewka