ßßß Cookit - przepis na Gruszki w karmelowym sosie

Gruszki w karmelowym sosie

nazwa

Wykonanie

Szybki i prosty deser, do przygotowania nawet zaraz po obiedzie. Nie jest zbyt słodki, ani sycący, stanowi wspaniały dodatek do poobiedniej kawy. Przepis na 3 gruszki.
Składniki na sos karmelowy:
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka wody
1/4 szklanki śmietany kremówki
Składniki na zalewę:
ok. 1/2-3/4 l wody (w zależności jakiego garnka używamy, ma być tyle wody, żeby pokryła gruszki)
1/2 szklanki cukru
sok z cytryny
Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gruszki obrać i wydrążyć od spodu, pozostawiając ogonki. Skropić sokiem z cytryny. Umieścić w garnku z zalewą, ponownie zagotować i gotować około 10 minut. Wyjąć, ułożyć na papierowym ręczniku.
Cukry i wodę umieścić w garnuszku i gotować do rozpuszczenia cukru i uzyskania karmelu. Następnie dodać kremówkę, szybko mieszając, gotować dalej, aż sos zgęstnieje.
Gruszki układać na talerzykach, podawać polane sosem.
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez nas, do której serdecznie Was zapraszam:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/09/gruszki-w-karmelowym-sosie.html