Wykonanie
Choróbsko straszne mnie dopadło i konieczne było coś na poprawę nastroju. A cóż może być przyjemniejszego od chwili spędzonej w kuchni przy wypiekaniu czegoś pysznego? Pozostawiam bez odpowiedzi...
Składniki:0,5 szklanki letniego
mleka20g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru1
jajko60g
masła, roztopionego i ostudzonego2 szklanki
mąki pszennejszczypta
soliZrobić zaczyn z
drożdży, 1 łyżki
cukru i
mąki oraz
mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Wyrobić dokładnie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około 1 godzinę.Nadzienie:30g
masła, roztopionego2 łyżki
cukrugarść zmiksowanych
orzechów włoskich1-2 łyżki
skórki pomarańczowej kandyzowanej (tu sposób na domową-> klik)
jajko do posmarowaniaWyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować
masłem, posypać
cukrem,
orzechami i
skórką pomarańczową. Zwinąć jak roladę. Pokroić na paseczki (około 1cm). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać o sporych odstępach
między bułeczkami, gdyż dużo urosną. Odstawić na około 0,5 godz do podrośnięcia. P osmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w temp. 180st. C około 10-15min.Smacznego:)