ßßß Cookit - przepis na Pavlowa z kremem cytrynowym i truskawkami

Pavlowa z kremem cytrynowym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Beza 'chodziła' za mną od dawna, tym bardziej, że z letnimi owocami smakuje najlepiej a przecież sezon na truskawki trwa:) Więc musiała się pojawić. Klasyczna, biała z bitą śmietaną wzbogaconą sokiem z cytryny, który świetnie równoważył słodki smak bezy. Upiekłam dwie, jedną na prezent a jedną dla nas:)
Bezę można upiec dzień wcześniej, potem tylko przygotować krem i wtedy wykonanie deseru wydaje się tylko chwilą.
Składniki na dwie bezy o średnicy 20cm
6 białek
240g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka białego octu winnego
600 ml śmietany kremówki
1 łyżka soku z cytryny i otarta skórka z dwóch niewielkich cytryn
2-3 łyżki cukru pudru
truskawki, morele
Piekarnik rozgrzać do 150st. C.
Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru, skrobię i ocet. Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia, narysować dwa koła średnicy około 20cm (może być od talerza lub tortownicy). Na okrąg wyłożyć ubite białka i równomiernie rozłożyć.
Wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 150st. C z funkcją termoobiegu (by upiekły się obie bezy za jednym razem) i po chwili zmniejszyć temperaturę do 120st. C. Piec około godzinę + 30minut. Bez powinna pozostać jasna. Studzić w uchylonym piekarniku. Bezy można tez upiec osobno.
Wystudzoną bezę ułożyć na talerzu (może być dnem do góry).
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier, sok i skórkę z cytryny. Krem wyłożyć na wystudzoną bezę, udekorować owocami i ewentualnie kwiatami (jadalnymi!) - u mnie były to bratki i lawenda. Wspaniały deser gotowy:)
Smacznego:)
Do akcji
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/06/pavlowa-z-kremem-cytrynowym-i.html