Wykonanie
Beza 'chodziła' za mną od dawna, tym bardziej, że z letnimi
owocami smakuje najlepiej a przecież sezon na
truskawki trwa:) Więc musiała się pojawić. Klasyczna, biała z
bitą śmietaną wzbogaconą
sokiem z cytryny, który świetnie równoważył słodki smak
bezy. Upiekłam dwie, jedną na prezent a jedną dla nas:)
Bezę można upiec dzień wcześniej,
potem tylko przygotować krem i wtedy wykonanie deseru wydaje się tylko chwilą.

Składniki na dwie
bezy o średnicy 20cm6
białek240g
cukru pudru2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej1 łyżeczka
białego octu winnego600 ml
śmietany kremówki1 łyżka
soku z cytryny i otarta skórka z dwóch niewielkich
cytryn2-3 łyżki
cukru pudrutruskawki,
morele
Piekarnik rozgrzać do 150st. C.
Białka ubić (np. mikserem) na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce
cukru,
skrobię i
ocet. Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia, narysować dwa koła średnicy około 20cm (może być od talerza lub tortownicy). Na okrąg wyłożyć ubite
białka i równomiernie rozłożyć.Wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 150st. C z funkcją termoobiegu (by upiekły się obie
bezy za jednym razem) i po chwili zmniejszyć temperaturę do 120st. C. Piec około godzinę + 30minut. Bez powinna pozostać jasna. Studzić w uchylonym piekarniku.
Bezy można tez upiec osobno.Wystudzoną
bezę ułożyć na talerzu (może być dnem do góry).
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać
cukier, sok i
skórkę z cytryny. Krem wyłożyć na wystudzoną
bezę, udekorować
owocami i ewentualnie kwiatami (jadalnymi!) - u mnie były to bratki i lawenda. Wspaniały deser gotowy:)Smacznego:)

Do akcji