Wykonanie

Śledzie mogę jeść na okrągło o każdej
porze roku. Zaraziłam tę miłością również moją córkę, która swego czasu jako jedyna w przedszkolu je jadała, gdy były serwowane na obiad. Swoją
drogą bardzo odważne podejście – podać je kilkuletnim dzieciom… Dietetyk miał chyba jakieś ukryte intencje;-)Ale, ale, troszkę odbiegłam od tematu. Chciałam zaproponować Wam tę
sałatkę, bo teraz czas nastał taki, że
śledzie jadamy częściej, zwłaszcza w okresie świątecznym. Niebywałym atutem jest prostota wykonania, a smak jej jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy;-). Może być również jedną z wigilijnych potraw. Zapraszam!

Składniki:1 kg
filetów śledziowych matijas,1 kg
ziemniaków,1 słoik
ogórków konserwowych,1 puszka
fasolki czerwonej,
majonez,
pieprz.Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i i obrane pokroić w grubą kostkę.
Śledzie wymoczyć przez 1h w wodzie, opłukać, wysuszyć i również pokroić w grubą kostkę. Dorzucić
fasolkę i
ogórki pokrojone w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać
majonezu wg uznania. Doprawić
pieprzem.

Przepis zgłoszony do akcji: