Wykonanie
Karkowkę najczęściej robiłam z grilla. Jednak odkąd po raz pierwszy
jadłam u przyjaciół, uduszoną z
suszonymi grzybami, stała się moim faworytem
mięsa obiadowego. Tak mięciutka i krucha budzi podziw u zjadaczy i niedowierzanie, że może być tak delikatna i smaczna. A jednak;-) Zresztą zapraszam do spróbowania!:-)
Składniki (wszystko wg uznania):70 - 80 dkg
karkówki,1
cebula,
grzyby suszone ( ja dałam pół litrowego słoika ),
sól,
pieprz, suszone i zmielone warzywa lub
vegeta,1 łyżka
oleju rzepakowego (niekoniecznie)Przygotowanie:
Grzyby suszone namoczyć w wodzie około 2 h wcześniej.
Karkówkę pokroić na plastry, rozbić, doprawić
przyprawami. Zrumienić na patelni głębokiej z obu stron. Dodać
cebulę pokrojoną w drobną ksoteczkę i odcedzone
grzyby.
Podlać małą ilością
wody i przykryć. dusić około 40 minut. Doprawić. Można na koniec ewentualnie zagęścić sos, jednak ja tego nigdy nie robię. Podawać z
ziemniakami, kluskami lub
pieczywem.