ßßß Cookit - przepis na Karkówka duszona z grzybami

Karkówka duszona z grzybami

nazwa

Wykonanie

Karkowkę najczęściej robiłam z grilla. Jednak odkąd po raz pierwszy jadłam u przyjaciół, uduszoną z suszonymi grzybami, stała się moim faworytem mięsa obiadowego. Tak mięciutka i krucha budzi podziw u zjadaczy i niedowierzanie, że może być tak delikatna i smaczna. A jednak;-) Zresztą zapraszam do spróbowania!:-)
Składniki (wszystko wg uznania):
70 - 80 dkg karkówki,
1 cebula,
grzyby suszone ( ja dałam pół litrowego słoika ),
sól, pieprz, suszone i zmielone warzywa lub vegeta,
1 łyżka oleju rzepakowego (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Grzyby suszone namoczyć w wodzie około 2 h wcześniej. Karkówkę pokroić na plastry, rozbić, doprawić przyprawami. Zrumienić na patelni głębokiej z obu stron. Dodać cebulę pokrojoną w drobną ksoteczkę i odcedzone grzyby.
Podlać małą ilością wody i przykryć. dusić około 40 minut. Doprawić. Można na koniec ewentualnie zagęścić sos, jednak ja tego nigdy nie robię. Podawać z ziemniakami, kluskami lub pieczywem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/05/karkowka-duszona-z-grzybami.html