ßßß Cookit - przepis na Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Pyszna karkówka pieczona z pieczarkami, cebulką, czerwoną papryką i ogórkiem kiszonym. Mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatki można oczywiście zmieniać według własnych upodobań i fantazji. Zanim jednak sięgniemy po dodatki karkówkę należy zamarynować w oleju rzepakowym z przyprawami.
Potrzebujemy:
ok. 1,20 kg karkówki
kilka łyżek oleju rzepakowego
zioła prowansalskie, sól, pieprz, przyprawa np. Kucharek lub Vegeta
mała cebula
2 małe ogórki kiszone
30 dag pieczarek
połówka czerwonej papryki
Mięso pokroić na plastry grubości ok.1,5 cm, skropić obficie olejem rzepakowym, obsypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać aby mięso było równomiernie przyprawione, ułożyć ciasno, pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym, przykryć i odstawić na kilka godzin (może być na całą noc) do lodówki. Następnie obrać i pokroić pieczarki, wyłożyć na mięso. Pokroić w kostkę ogórki, cebulę i paprykę i rozłożyć równomiernie na pieczarkach. Przyprawić Kucharkiem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 1,5 godz.
Źródło:http://kuradomowaa.blogspot.com/2014/06/karkowka-z-piekarnika.html