Wykonanie
Pyszna
karkówka pieczona z
pieczarkami,
cebulką,
czerwoną papryką i
ogórkiem kiszonym.
Mięso wprost rozpływa się w ustach. Dodatki można oczywiście zmieniać według własnych upodobań i fantazji. Zanim jednak sięgniemy po dodatki
karkówkę należy zamarynować w
oleju rzepakowym z
przyprawami.
Potrzebujemy:ok. 1,20 kg
karkówkikilka łyżek
oleju rzepakowegozioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
przyprawa np. Kucharek lub
Vegetamała
cebula2 małe
ogórki kiszone30 dag
pieczarekpołówka
czerwonej paprykiMięso pokroić na plastry grubości ok.1,5 cm, skropić obficie
olejem rzepakowym, obsypać
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem. Wymieszać aby
mięso było równomiernie przyprawione, ułożyć ciasno, pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym, przykryć i odstawić na kilka godzin (może być na całą noc) do lodówki. Następnie obrać i pokroić
pieczarki, wyłożyć na
mięso. Pokroić w kostkę
ogórki,
cebulę i
paprykę i rozłożyć równomiernie na pieczarkach. Przyprawić Kucharkiem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 1,5 godz.