ßßß
Składniki:1 duży lub 2 małe świeże brokuły (same różyczki){u mnie waga różyczek to 520 g}wodasól morskaświeżo mielony pieprzDodatkowo:orzechy włoskieser koziBrokuły umyj i wrzuć do osolonego wrzątku. Przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 3,5 - 4 minuty.
Następnie odcedzone brokuły przełóż do malaksera lub blendera. Dolej wody do połowy wysokości (koniecznie tej, w której gotowały się brokuły!) i zblenduj na kremową masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możesz dolać jeszcze trochę wody (powinna nie wyjść ani zbyt rzadka ani zbyt gęsta). W razie potrzeby dopraw jeszcze solą.
Podawaj natychmiast.WERSJA NA BOGATO:W głębokim talerzu ułóż kilka połówek orzechów włoskich, na nich ułóż plasterek koziego sera i posyp odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Wlej zupę, a na koniec skrop oliwą z oliwek.SMACZNEGO!

źródło: " Broccoli soup " Gordona Ramsaya