ßßß
Składniki:(na 33 ciasteczka)60 g orzechów włoskich100 g suszonej żurawiny150 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sodyszczypta soli200 g masła; w temperaturze pokojowej150 g jasnego cukru trzcinowego (demerara)30 g cukru z wanilią (u mnie domowy)1 jajko; w temperaturze pokojowej230 g płatków owsianych (błyskawicznych)Orzechy i żurawinę posiekaj. Mąkę i sodę przesiej przez sitko, wymieszaj ze szczyptą soli.
Masło utrzyj na gładką masę. Dodaj cukier trzcinowy i waniliowy. Zmiksuj. Wbij jajko i miksuj do połączenia.
Dodaj przesianą mąkę, płatki owsiane, orzechy i żurawinę. Wyrób ciasto.
Ciasto podziel na porcje po około 30 g. Formuj kuleczki, po czym każdą spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz z termoobiegiem w 170°C, przez około 12 minut. Zostaw do przestygnięcia na blaszce, a potem studź na kratce.
SMACZNEGO!


źródło: przepis własny