ßßß Cookit - przepis na Curd malinowy

Curd malinowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zamierzałam się do zrobienia curdu z cytryny, ale nadarzyła się okazja zakupienia mrożonych malin w promocji więc cytrynowy został przełożony na czasy aż ten malinowy się skończy ;)
Curd ten jest bardzo słodki, ale i niezwykle dobry ;) Ma ładny różowy kolorek - dla uzyskania czerwonego koloru dodaje się barwnik - ale po co kiedy i taki jest ładny ;)
Skorzystałam z tego przepisu .
Poniżej ilości składników jakie ja użyłam.
3 50 g świeżych lub mrożonych malin
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny (autorka przepisu miała na myśli 1/4 szklanki i tak poczynię następnym razem ;) )
150 g cukru
6 jajek
100 g masła
Maliny rozmrozić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Przetrzeć przez drobne sito żeby pozbyć się pestek.
Do rondelka wlać puree z malin i sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać. Jajka dobrze wymieszać z cukrem. Masło pokroić na malutkie kawałeczki. Do utartych jajek wlewać pomału, ciągle mieszając, gorącą mieszankę malin i soku cytrynowego. Postawić teraz na malutkim ogniu i wciąż mieszając, dodajemy kawałeczki masła. Po kilku minutach, masa powinna zacząć gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy szczelnie wierzch curdu folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu przełożyć do słoiczków i dobrze przykryć.
* Przechowywać w słoiczkach, w lodówce do tygodnia czasu.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/curd-malinowy.html