Wykonanie

Szybka się ją robi, szybko też znika:) Bardzo smaczna
tarta, którą przygotowałem specjalnie dla mamy - największej fanki moich tart ;)Do przygotowania kruchego
spodu potrzebujesz:- 200g
mąki pszennej- 100g
masła- 50g
cukru- 1
jajka- szczypty
soli

Do nadzienia potrzebujesz:- 6
jabłek- 400ml
śmietany 30%- kilku łyżeczek
cukru (do smaku)- 2 łyżeczek
soku z cytryny- łyżki
masła- 2 łyżek
brązowego cukru
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników, wyrabiaj aż będzie jednolite, rozwałkuj je na papierze do pieczenia i przenieś na formę. Dociśnij do brzegów i usuń nadmiar ciasta. W kilku miejscach przekłuj dno widelcem Włóż ciasto do lodówki na minimum 15 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. piecz z termoobiegiem przez 15-20 minut do zezłocenia. Wyjmij z piekarnika.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i w plasterki. Roztop
masło na patelni, dodaj
cukier i mieszaj aż
cukier się rozpuści. Dodaj
jabłka i dalej mieszaj pokrywając
jabłka roztopionym
cukrem.
Jabłka puszczą sok, musza smażyć się aż będą złotawe a płyn się zredukuje. Przenieś
jabłka na upieczony spód i pozwól im wystygnąć.Następnie ubij
śmietanę z
cukrem i
cytryną, musi być sztywna. Umieść
śmietanę na zimnych jabłkach i włóż ciasto do lodówki na pół godziny.Smacznego!