Wykonanie


Do przygotowania ciasta w formie do tarty potrzebujesz:- 200g
cukru- 150g
mąki- 100g
masła- 100g dobrej
gorzkiej czekolady- 4 dużych
jajek- 3 łyżek dobrego
kakao- 2 łyżek
soku z cytryny- 1 łyżki
sody oczyszczonej- 1 łyżki
amaretto- duzej szczypty
soli
Czekoladę i
masło rozpuść w misce ustawionej nad parującym garnkiem, resztę składników wymiksuj na jednolitą masę, nadal miksując dolej rozpuszczoną
czekoladę z
masłem do reszty ciasta i miksuj przez 2 minuty. Lekko napowietrzone w ten sposób ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, z termoobiegiem. Po 15 minutach wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w piecu jeszcze na około 10 minut. Wyjmij i jedz ciepłe :) Albo nieco przestudzone, z
bitą śmietaną.

Smacznego!