Wykonanie
Bardzo przyjemnie pracuje się na
ciescie drożdżowym, polecam dla odprężenia.Do przygotowania kolkunastu
chlebków potrzebujesz:- 1000ml
mąki pszennej typu powyżej 600- 500ml
mąki żytniej razowej- 500ml ciepłej
wody- 70g
drożdży- 70ml
oleju
- 4 łyżek ljus sirap (można go zastąpić
sztucznym miodem)- łyżeczki
soli
Zagnieć wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 50 stopni i otwórz drzwiczki, by trochę przestygł. Wyrobioone ciasto umieść w piekarniku i zostaw na pół godziny, zagnieć ponowinie ciasto i znów włóż do piekarnika na pół godzin.

Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na posypany
mąką blat. uformuj wałec, który pokrój na kilkanaście równych plastrów. Każdy z plastrów rozpłaszcz rzucając nim kilka
razy o blat, następnie wyrównaj do okrągłego kształtu i nakłuj widelcem z obu stron tworząc na chlebkach wzorek. Pozwól chlebkom wyrastać przez przynajmneij 10 minut.

Ustaw piekarnik na 250 stopni z grzałką od góry i dołu. Na środkowej półce umieść blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozwól blasze się rozgrzać. Na na blachę wrzucaj po dwa, trzy
chlebki i piecz przez 3 minuty, po tym czasie odwróć je i piecz kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika zawiń
chlebki w ściereczkę i umieść na kratce do ostygnięcia. Moje pokroiłem na ćwiartki i rozciąłem w środku, jak
bułki do kebaba.

Smacznego!