ßßß Cookit - przepis na Polarbröd z razową mąką żytnią, czyli szwedzkie chlebki

Polarbröd z razową mąką żytnią, czyli szwedzkie chlebki

nazwa

Wykonanie

Bardzo przyjemnie pracuje się na ciescie drożdżowym, polecam dla odprężenia.
Do przygotowania kolkunastu chlebków potrzebujesz:
- 1000ml mąki pszennej typu powyżej 600
- 500ml mąki żytniej razowej
- 500ml ciepłej wody
- 70g drożdży
- 70ml oleju
- 4 łyżek ljus sirap (można go zastąpić sztucznym miodem)
- łyżeczki soli
Zagnieć wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 50 stopni i otwórz drzwiczki, by trochę przestygł. Wyrobioone ciasto umieść w piekarniku i zostaw na pół godziny, zagnieć ponowinie ciasto i znów włóż do piekarnika na pół godzin.
Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na posypany mąką blat. uformuj wałec, który pokrój na kilkanaście równych plastrów. Każdy z plastrów rozpłaszcz rzucając nim kilka razy o blat, następnie wyrównaj do okrągłego kształtu i nakłuj widelcem z obu stron tworząc na chlebkach wzorek. Pozwól chlebkom wyrastać przez przynajmneij 10 minut.
Ustaw piekarnik na 250 stopni z grzałką od góry i dołu. Na środkowej półce umieść blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozwól blasze się rozgrzać. Na na blachę wrzucaj po dwa, trzy chlebki i piecz przez 3 minuty, po tym czasie odwróć je i piecz kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu z piekarnika zawiń chlebki w ściereczkę i umieść na kratce do ostygnięcia. Moje pokroiłem na ćwiartki i rozciąłem w środku, jak bułki do kebaba.
Smacznego!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2013/09/polarbrod-z-razowa-maka-zytnia-czyli.html