Wykonanie

Rozpływający się w ustach deser o delikatnym, słodkim smaku. Należy trzymać go w zamrażalniku aż do czasu podawania, gdyż ciepły nie będzie się dobrze kroił. Podane ilości starczą na standardowatortownicę.Do ciasta potrzebujesz:- paczki
herbatników- 3
jajek- 250g
serka mascarpone- 1/3 szklanki
cukru
Do sosu:-
malin w słoiku lubmrożonych
malin podgotowanych z
cukrem- łyżki
miodu- 1/3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Żółtka oddziel od
białek, do
żółtek dodaj
cukier i ucieraj. Dodaj
serek mascarpone. Miksuj by uzyskać masę bez grudek.
Białka ubij w innym naczyniu, gdy piana będzie sztywna, dodaj ją do
żółtek i dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż równomiernie
herbatnikami, pokryj je cienką warstwą
malin ze słoika lub mrożonych
malin podgotowanych z
cukrem. Następnie wylej na
maliny wymieszaną masę, przykryj tortownicę folią aluminiową i wstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin.
Maliny ze słoika lub podgotowane mrożone podgrzewaj z łyżką
miodu. Dodaj 1/3 łyżeczki
mąki ziemniaczanej by zagęścić sos.Sernik podawaj z zimnym sosem, w innym wypadku rozpuści się na talerzu a nie w ustach.Smacznego!!!