ßßß Cookit - przepis na Mrożony sernik z mascarpone polany sosem malinowym

Mrożony sernik z mascarpone polany sosem malinowym

nazwa

Wykonanie

Rozpływający się w ustach deser o delikatnym, słodkim smaku. Należy trzymać go w zamrażalniku aż do czasu podawania, gdyż ciepły nie będzie się dobrze kroił. Podane ilości starczą na standardowa
tortownicę.
Do ciasta potrzebujesz:
- paczki herbatników
- 3 jajek
- 250g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru
Do sosu:
- malin w słoiku lub
mrożonych malin podgotowanych z cukrem
- łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Żółtka oddziel od białek, do żółtek dodaj cukier i ucieraj. Dodaj serek mascarpone. Miksuj by uzyskać masę bez grudek. Białka ubij w innym naczyniu, gdy piana będzie sztywna, dodaj ją do żółtek i dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj łyżką. Dno tortownicy wyłóż równomiernie herbatnikami, pokryj je cienką warstwą malin ze słoika lub mrożonych malin podgotowanych z cukrem. Następnie wylej na maliny wymieszaną masę, przykryj tortownicę folią aluminiową i wstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin.
Maliny ze słoika lub podgotowane mrożone podgrzewaj z łyżką miodu. Dodaj 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej by zagęścić sos.
Sernik podawaj z zimnym sosem, w innym wypadku rozpuści się na talerzu a nie w ustach.
Smacznego!!!
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2011/04/mrozony-sernik-z-mascarpone-polany.html