Wykonanie

Składniki:500ml
śmietany kremówki6
żółteklaska wanilii2 duże łyżki
brązowego cukru
Śmietanę bardzo powoli zagotowujemy w małym rondelku.

Laskę
wanili kroimy na pół i wyłuskujemy ziarenka. Dodajemy do
śmietany.

Kiedy
śmietana zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia i przestudzamy.

Jajka lekko miksujemy z
cukrem, nie za długo, tylko do momentu, aż się połączą.
Jajka po łyżce dodajemy do
śmietany, cały czas mieszając.

Sos przecedzamy do kotilek. Pieczemy 50 minut w 100 ºC. Po upieczeniu wstawiamy na 5 godzin do lodówki.

Krem przed podaniem posypujemy łyżką
brązowego cukru i karlelizujemy palnikiem. Z
cukru powinna powstać cienka, ciepła i chrupiaca skorupka.

Gotowe.


Smacznego.