ßßß Cookit - przepis na Crème brûlée

Crème brûlée

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500ml śmietany kremówki
6 żółtek
laska wanilii
2 duże łyżki brązowego cukru
Śmietanę bardzo powoli zagotowujemy w małym rondelku.
Laskę wanili kroimy na pół i wyłuskujemy ziarenka. Dodajemy do śmietany.
Kiedy śmietana zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia i przestudzamy.
Jajka lekko miksujemy z cukrem, nie za długo, tylko do momentu, aż się połączą.
Jajka po łyżce dodajemy do śmietany, cały czas mieszając.
Sos przecedzamy do kotilek. Pieczemy 50 minut w 100 ºC. Po upieczeniu wstawiamy na 5 godzin do lodówki.
Krem przed podaniem posypujemy łyżką brązowego cukru i karlelizujemy palnikiem. Z cukru powinna powstać cienka, ciepła i chrupiaca skorupka.
Gotowe.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2015/02/creme-brulee.html