Wykonanie
Postanowiłam odejść o klasycznego sposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki
mięsne z dodatkiem
kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego
sosu pomidorowego oraz
świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej
bazylii.

Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy:- 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić polędwiczkami z
kurczaka- 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej
kaszy jaglanej- 500 g
świeżych pieczarek- 1
jajko- domowy
koncentrat pomidorowy- koncentrat ze słoiczka- świeże
zioła-
sól,
pieprzPrzygotowując potrawę, zaczynamy od
polędwiczki, którą trzeba umyć, pozbawić wszelkich tłustych elementów i błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Te zaś należy zmiksować z
kaszą jaglaną,
jajkiem i świeżymi
ziołami na jednolitą masę, z której uformowane zostaną pulpety.W dalszej kolejności ulepione już kulki podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy ulegną zarumienieniu, zalewamy je
koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojonych
pieczarek i przyprawiamy stosownie do indywidualnych preferencji. Całość gotujemy przez 30 – 40 minut na małym ogniu. Gorące pulpety serwujemy wraz z dodatkiem świeżej
bazylii.A teraz delektujcie się pysznym posiłkiem i podzielcie się wrażeniami po jego spożyciu.Życzę Wam rozkoszy podniebienia!
