ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami

Pulpeciki z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam odejść o klasycznego sposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii.
Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy:
- 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić polędwiczkami z kurczaka
- 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 jajko
- domowy koncentrat pomidorowy
- koncentrat ze słoiczka
- świeże zioła
- sól, pieprz
Przygotowując potrawę, zaczynamy od polędwiczki, którą trzeba umyć, pozbawić wszelkich tłustych elementów i błonek, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Te zaś należy zmiksować z kaszą jaglaną, jajkiem i świeżymi ziołami na jednolitą masę, z której uformowane zostaną pulpety.
W dalszej kolejności ulepione już kulki podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Kiedy ulegną zarumienieniu, zalewamy je koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojonych pieczarek i przyprawiamy stosownie do indywidualnych preferencji. Całość gotujemy przez 30 – 40 minut na małym ogniu. Gorące pulpety serwujemy wraz z dodatkiem świeżej bazylii.
A teraz delektujcie się pysznym posiłkiem i podzielcie się wrażeniami po jego spożyciu.
Życzę Wam rozkoszy podniebienia!
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/04/pulpeciki-z-kasza-jaglana-w-sosie.html