Wykonanie
"Lust auf Genuss" to jeden z moich ulubionych (niemieckich) magazynów kulinarnych. W ostatnim numerze znaleźć można dużo przepisów z
cytrusami - zarówno w wersji wytrawnej jak i deserów w towarzystwie tychże
owoców. Jeden zaintrygował mnie szczególnie. Przepis pochodzi z tego magazynu, ale trochę go zmodyfikowałam!

Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:- 3 czerwone
pomarańcze (
grejpfruty w oryginale)- 2
jajka- 2 łyżki
cukru- 4 łyżki Veterano (
pomarańczowy likier w oryginale)- 60g masy marcepanowej- 50g
śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka)
Żółtka oddzielić od
białek, ubić z
cukrem i Veterano.
Białka ubić na sztywną pianę.Marcepan zetrzeć na tarce a następnie dodać
śmietanę i
żółtka. Całość połączyć w jednolitą masę a następnie wymieszać delikatnie z
białkami. W czterech naczyniach żaroodpornych, albo jednym większym, na spodzie ułożyć kawałki
pomarańczy. Na wierzch nałożyć masę.Zapiekać w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 15 minut. Wierzch powinien być złocisto-brązowy


