ßßß
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:- 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale)- 2 jajka- 2 łyżki cukru- 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale)- 60g masy marcepanowej- 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka)Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem i Veterano. Białka ubić na sztywną pianę.Marcepan zetrzeć na tarce a następnie dodać śmietanę i żółtka. Całość połączyć w jednolitą masę a następnie wymieszać delikatnie z białkami. W czterech naczyniach żaroodpornych, albo jednym większym, na spodzie ułożyć kawałki pomarańczy. Na wierzch nałożyć masę.Zapiekać w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 15 minut. Wierzch powinien być złocisto-brązowy

