ßßß Cookit - przepis na Dżem marchewkowy (bez glutenu, bez laktozy)

Dżem marchewkowy (bez glutenu, bez laktozy)

nazwa

Wykonanie

Ten perski przepis na dżem widziałam u "French Guy Cooking" latem. Cały skład nie pasował mi do panującej wtedy za oknem aury (słońce, ciepło itd), ale stwierdziłam, że jest to świetny przepis na zimę i okres świateczny.
Do przygotowania 3 słoiczków dzemu potrzebujemy:
- 1 kg marchewki (najlepiej bio)
- 1 dużą pomarańczę (najlepiej bio)
- mielony cynamon, mielone goździki
- cukier żelujący 2:1
Marchew obrać i utrzeć na małych oczkach a p omarańczę obrać i pokroić na cząstki
(zamiast pomarąńczy możecie użyć też kilku mandarynek).
W garnku umieścić marchew, pomarańczę oraz szklankę wody i całość ugotować.
Dodać przyprawy - cynamon, goździki i inne, na które macie ochotę.
Gotować do miękkości i zmiejszenia objętości wody i wymieszać z cukrem żelującym.
Po 5-10 minutach całość powinna stać się gęsta. Zdjąć z ognia, rozdzielić do słoików. które odstawiamy do góry dnem.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2014/12/dzem-marchewkowy.html