Wykonanie
Ten perski przepis na
dżem widziałam u "French Guy Cooking" latem. Cały skład nie pasował mi do panującej wtedy za oknem aury (słońce, ciepło itd), ale stwierdziłam, że jest to świetny przepis na zimę i okres świateczny.

Do przygotowania 3 słoiczków
dzemu potrzebujemy:- 1 kg
marchewki (najlepiej bio)- 1 dużą
pomarańczę (najlepiej bio)- mielony
cynamon, mielone
goździki-
cukier żelujący 2:1
Marchew obrać i utrzeć na małych oczkach a p
omarańczę obrać i pokroić na cząstki(zamiast
pomarąńczy możecie użyć też kilku
mandarynek).W garnku umieścić
marchew,
pomarańczę oraz szklankę
wody i całość ugotować.Dodać
przyprawy -
cynamon,
goździki i inne, na które macie ochotę.Gotować do miękkości i zmiejszenia objętości
wody i wymieszać z
cukrem żelującym.Po 5-10 minutach całość powinna stać się gęsta. Zdjąć z ognia, rozdzielić do słoików. które odstawiamy do góry dnem.

