Wykonanie
Klasyka kuchni francuskiej.


Do przygotowania potrzebujemy:ciasto:- 175g
mąki pszennej- 100 g
masła, pokrojonego w kawałki- 1
żółtkofarsz:- 200g
wędzonego boczku- 50g
sera Gruyere lub innego- 200ml creme fraiche- 3
jajka, dobrze ubite- szczypta mielonej
gałki muszkatołowejPiekarnik nagrzać do 190 stopni.Przygotować ciasto - zagnieść z podanych składników. Należy pamietać o tym iż kruche ciasto musi na ok 30 minut znaleźć się w lodówce i 30 minut przed pieczeniem należy je z lodówki wyjąć.Podczas chłodzenia ciasta można przygotowac farsz.
Boczek pokroić i podsmażyć. Do miski wbić
jajka, rozbić trzepaczką i dodaćcreme fraiche.Dodać wcześniej podsmażony
boczek, wymieszać i doprawić do smaku - zazwyczaj
boczek jest dość słony, więc dobrze dodać
pieprzu i
gałki muszkatołowej.Po 30 minutach wyjąć ciasto i umieścić pomiędzy dwoma
kawakami papieru do pieczenia.Rozwałkować ciasto na cienki, okrągły kawałek i wyłożyć nim blachę do pieczenia.Podpiec spód przez 1- minut w piekarniku. Wylać płynny farsz na wierzch i piec ok 30 minut.Piec ok 30 minut w 190 stopniach.
