Wykonanie

W tak mroźny styczniowy dzień, odżywcze
kakao,
mleko i
orzechy to składniki do łatwego deseru, po którym natychmiast poprawia się humor i wzmacnia organizm.Przygotowałam porcję na dwie osobySkładnikipół litra
mleka minimum 2%1
budyń śmietankowy sprawdzonej
marki lub jedna łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej1 kopiasta łyżeczka holenderskiego
kakao2 łyżeczki z małym brzuszkiem
mąki pszennejgarść posiekanych ulubionych
orzechówPrzygotowanie
Mleko dzielę na dwie połowy i przygotowuje tradycyjny
budyń w dwóch rondlach, według przepisu na opakowaniu, ale po połowie na każdy. Dodatkowo do rozrobienia, oprócz proszku budyniowego lub
maki ziemniaczanej, dodaję po łyżeczce
mąki pszennej (
budyń ma wówczas idealną konsystencję - nie rwie się i nie rozwarstwia). Do jednej z nich dodaję
kakao. Masy trzeba dobrze wyrobić w niewielkiej ilości
mleka i wlać do gotującego się
mleka, które trzeba wcześniej osłodzić według uznania (około 1,5 łyżeczki
cukru na rondel). Kremowy jasny
budyń wlewam na dno pucharków (przedtem można ułożyć warstwę chrupiących pokruszonych
ciastek). Następnie wlewam gorący
czekoladowy budyń.
Orzechy siekam i delikatnie podsmażam na suchej patelni, potrząsając, co jakiś czas. Polecam, proste i bardzo pyszne antidotum na zły nastrój. Smacznego.Jeśli spodobał Ci się post, Polub na Facebooku i zostaw komentarz. Będzie mi bardzo miło...