Wykonanie

Pewnie w wielu domach, tak, jak i u mnie, podczas Wigilii,
karp musi być. Podzielę się łatwym, sprawdzonym i efektownym świątecznym daniem. Przygotowałam przepis na jednego średniej wielkości
karpia, ważącego około jednego kilograma.SKŁADNIKI:kilogramowy
karp
ciasto:1
jajo2 łyżki kopiaste
mąki pszennejmaleńka szczypta
ziół prowansalskichmaleńka szczypta
kurkumyszczypta
soli1-2 łyżeczki
olejuoprócz powyższych składników 2-3 łyżki
oleju do smażeniaPrzygotowanie:Przepis na filmie1.
Rybę sprawiam w przeddzień. Oczyszczoną, wypłukaną
rybę dzielę na szersze dzwonka a później każde z nich dzielę wzdłuż grzbietu na dwie części.2. Przyprawiam
rybę solą i
pieprzem a najlepiej sama
solą. Można posypać bardzo niewielką szczyptą
ziół prowansalskich dla smaku. W takiej prostej marynacie
karp leżakuje kilka godzin w lodówce lub do następnego dnia. Tuż przed smażeniem najlepiej posypać
pieprzem -
karp będzie smaczniejszy.3. W misce wyrabiam gładkie ciasto naleśnikowe i odstawiam na 15-20 minut.4. Rozgrzewam
olej na patelni. W międzyczasie nastawiam piekarnik na 180 stopni C. (Środkowa półka, grzałka góra-dół) Kawałki
ryby maczam w cieście i kolejno przenoszę na patelnię. Smażę krótko tylko do złotego pięknego koloru i przewracam na drugą stronę.

5. Złotego, ale w połowie tylko gotowego
karpia układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika na 15 minut.
Ryba pieknie dojdzie a na wyglądzie nic nie straci.

Kiedy smażymy
ryby, często jest tak, że wierzch juz się przypala a
ryba ciągle jeszcze surowa. Polecam sprawdzoną metodę na eleganckiego
karpia.Polecam także przepis na atrakcyjnego
karpia dzwonka szybkiego do przygotowania i pysznego
karpia w galarecieWszystkim zaglądającym na moją stronę życzę rodzinnych radosnych Świąt Bożego Narodzenia i najwspanialszych smaków przez cały rok.