ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z arbuza i jogurtu

Chłodnik z arbuza i jogurtu

nazwa

Wykonanie

Upalne lato to wyzwanie dla tych, co w kuchni mają swój azyl. Arbuz jest sam w sobie tak doskonały, że nie potrzebuje żadnej obróbki, bo i bez tego, daje orzeźwienie i łagodzący chłód. Tradycyjnie krojony w plastry lub kostkę... Uwielbiam, zwłaszcza ten w kostkę, zajadać podczas cieplutkiego lata, wylegując się jednocześnie na leżaku. Moja propozycja arbuza z jogurtem to nic nowego, ale warto ją wypróbować, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba.
Składniki:
około pół litra bardzo gęstego jogurtu
1/4 dużego arbuza (nieco ponad 1 kg)
cukier według uznania - dałam dosłownie szczyptę, bo arbuz, którego kupiłam był bardzo słodziutki i może kilka bratków lub listków mięty - u mnie poziomka
Przygotowanie
Umytego arbuza kroimy w kostkę, usuwając przy tym ziarenka. Ładniejsze kawałki odkładamy do miseczki a mniej kształtne od razu do blendera. Robimy przy tym miejsce dla jogurtu, którego powinno być w blenderze, objętościowo trochę więcej, niż arbuza, żeby masa jogurtowa była bardziej zawiesista. Dałam ciut mniej jogurtu, bo około 400 ml, przez co był nieco rzadszy. W miseczkach układamy po kilkanaście kostek arbuza i zalewamy masą jogurtowo-arbuzową. Dekorujemy według uznania i wychodzimy z chłodnikiem na świeże powietrze.
Smacznego!
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/chodnik-z-arbuza-i-jogurtu.html