Wykonanie
Składniki:- 4 łyżki
cukru- 2
jajka- 5,5 łyżki
mąki pszennej- 50 g stopionej
białej czekoladyMasa:- 300 ml
śmietanki kremówki- 350 g połamanej na kawałki
białej czekolady- 250 g
twarożku delikatnego (o gładkiej konsystencji)Przybranie:- roztopiona
czekolada biała,
mleczna lub deserowa-
kakao w proszku (do posypania)Przygotowanie:Tortownicę posmarować cienko tłuszczem i wysypać
mąką.W misce ubić
jajka z
cukrem mikserem przez ok. 10 minut.Wsypać
mąkę i wymieszać delikatnie metalową łyżką.Wlać stopione
czekoladę, wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut.Zostawić w formie do ostygnięcia na kilka minut, następnie przełożyć na metalową kratkę.Kiedy ciasto się schłodzi przełożyć do tortownicy.Przygotowanie masy:Zagotować w rondelku
śmietankę, ciągle mieszając, żeby nie przywarła do dna, następnie lekko przestudzić, dodać kawałki
czekolady i mieszać, aż
czekolada całkowicie się rozpuści.Zdjąć z ognia i wystudzić całkowicie, dodać
twarożek i dokładnie wymieszać.Wylać masę na ciasto. Na 2 godziny wstawić do lodówki.Wierzch ciasta udekorować rurkami z
czekolady, posypać
kakao.