Wykonanie

Składniki:
- 4 łyżki stołowe
masła- 225 g
herbatników w
polewie czekoladowejSkładniki do masy:
- 4 łyżki
cukru- 3
żółtka- 4 łyżki
mąki kukurydzianej
- 600 ml
mleka- 1 tabliczka stopionej
czekolady (100g)
Przygotowanie:
Przygotować szklaną bądź porcelanową formę do tarty. Można też piec w okrągłej tortownicy.
Herbatniki włożyć do foliowej
torebki i rozkruszyć na drobne kawałki, najlepiej przy pomocy wałka, następnie przesypać do miski.
Roztopione
masło wlać do
herbatników i wszystko razem wymieszać.
Masę przełożyć do formy i mocno docisnąć spód i brzegi.
Przygotowanie masy:
Żółtka utrzeć z
cukrem i
mąką kukurydzianą żeby zrobiła się puszysta masa, jeśli będzie za sucha dodać trochę zimnego
mleka.
W garnku rozgrzać
mleko doprowadzając je do wrzenia.
Powoli dolewać gorące
mleko do
żółtek z
cukrem mieszając.
Przelać masę znowu do garnka, gotować na wolnym ogniu, mieszać do czasu aż będzie gęsta. Odstawić.
W międzyczasie stopić
czekoladę, dodać do gorącej masy i wymieszać.
Wylać masę na
herbatniki w formie.
Przygotowanie
bezy:
Białka ubić na sztywno, powoli wsypać ¾
cukru do momentu aż piana będzie sztywna.
Następnie dosypać resztę
cukru, wlać esencję
waniliową, wymieszać.
Na masę
czekoladową wyłożyć
bezę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 °C, piec na środkowej półce przez 30 minut.