ßßß Cookit - przepis na Sól z chilli

Sól z chilli

nazwa

Wykonanie

Dostałam od znajomych całkiem spory zapas papryczek chilli. Wiedziałam, że nie zdążę ich zużyć zanim nie wyschną, dlatego postanowiłam połączyć je z solą, co pozwoli przetrwać im znacznie dłużej. A że korzystam z soli właściwie przy każdym daniu głównym, z chilli zaś od czasu do czasu, to taka sól jak najbardziej mi się przyda. Do dań w których będę chciała wykorzystać te małe czerwone łobuzy (i na 100% dodam do nich również sól) wystarczy, że otworzę słoiczek z tym zacnym duetem i nie będę musiała bawić się w oczyszczanie czy krojenie papryczek za każdym razem. Zwłaszcza, że do tej pory nie nauczyłam się, że po zabawie z chilli należy bardzo dokładnie umyć łapy i trzymać je z dala od oczu...A to boli, bardzo boli!;)
Myślę również, że taki dodatek może być fajnym podarunkiem. Wystarczy zapakować w ładny słoiczek i owiązać go np. jasną krepiną do której przywiążecie ususzoną całą papryczkę. Pomyślcie o tym, bo przecież tuż za rogiem czają się Święta i zjawią się szybciej niż myślicie;)))
A teraz zabieram się za przygotowanie relacji z makaronowych warsztatów, na których byłam w sobotę:)
Składniki:
300 g gruboziarnistej soli morskiej
12 długich papryczek chilli
Przygotowanie:
Papryczki umyjcie i odetnijcie od zielone części. Od Was zależy czy użyjecie papryczek wraz z pestkami czy bez - ja z większości pestki usunęłam.
Papryczki wraz z solą umieśćcie w blenderze i zmiksujcie aż papryczki prawie całkowicie się rozdrobnią.
Całość wysypcie na dużą blachę i pozostawcie do całkowitego wyschnięcia, mieszając od czasu do czasu*.
Przechowujcie w szczelnych pojemnikach/słoiczkach.
* jeśli od razu po zmiksowaniu przełożylibyście tę sól do słoiczków zrobiłaby się jedna wielka bryła. A wszystko przez wilgoć z papryczek. Dlatego bardzo ważne jest to suszenie.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2013/10/sol-z-chilli.html