Wykonanie
Do takich pyszności nie potrzebne żadne wstępy!Ps. A może to kwestia mojego urlopowego rozleniwienia;)




Składniki:200 ml
smietany 30%200 ml
mleka 3,2%450 g słodkich
moreli1/3 szklanki
brązowego cukrujeden
cukier waniliowy1/2 łyżeczki mielonego
kardamonuPrzygotowanie:
Morele umyjcie i wypestkujcie. Włóżcie je do garnka, zalejcie
wodą i wstawcie na bardzo mały gaz. Duście aż się rozpadną a sok odparuje.Całość dokładnie zmiksujcie i przetrzyjcie przez sito. Włóżcie z powrotem do garnka i dodajcie
kardamon oraz
cukier (jego ilość zależy od naturalnej słodkości
owoców). Mieszajcie aż
cukier się rozpuści po czym odstawcie do ostudzenia.Wymieszajcie z
mlekiem oraz
śmietaną, przelejcie do pojemnika i wstawcie do zamrażarki. Mieszajcie widelcem co kilkanaście minut.

