Wykonanie

Jestem czasem tak leniwy, że nie chce mi się zrobić nawet leniwych :) W
sumie, to jakoś za nimi nie przepadam, ale od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnio jadłem kilka lat temu, ale czas spróbować na nowo. Banalny przepis, szybkie wykonanie i można zjeść obiad. Kluski leniwe, bądź pierogi leniwe jak kto woli to nic innego jak połączenie
twarogu z
jajkiem i
mąką.

Składniki :- 150 g
twarogu (półtusty)- 1
jajko- 5 łyżek
mąki pszennej-
masło do polania-
sól
Przygotowanie :1. Do miski wrzucamy
twaróg i rozgniatamy widelcem. (Można również przepuścić przez maszynkę, ale dla takiej małej ilości szkoda brudzić)2. Do
sera dodajemy szczyptę
soli,
mąkę i
jajko. Całość dokładnie mieszamy.3. Wysypujemy trochę
mąki na blat i formujemy ruloniki. Tniemy w
rąby.4. W garnku zagotowujemy osoloną
wodę.5. Wrzucamy na gotującą się
wodę kluski leniwe i gotujemy ok. 3 min. od momentu wypłynięcia.S M A C Z N E G O ! ! !