ßßß
Dziś chciałabym zaproponować Wam smerfne bezowo-orzechowe markizy. W smaku przypominają makaroniki, jednak różnią się od nich dodatkiem orzechów nerkowca. Przełożone pysznym kokosowym kremem z pewnością przypadną do gustu dzieciom oraz miłośnikom niebieskich słodkości.Idealne na przyjęcia jako drobna, słodka przekąska.Składniki:ciastka:550-600 g cukru pudru,300 g białek,250 g migdałów,100 g nerkowców,niebieski barwnik (opcjonalnie)krem:2-4 łyżki śmietany 30 %szklanka wiórków kokosowych4-6 łyżek cukru pudru250 g mascarpone,Wykonanie:ciastka:Orzechy zmielić na proszek. W osobnej misce ubić białka. Cukier puder przesiać, zmieszać z barwnikiem.Kiedy piana z bialek będzie idealnie ubita powoli dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. Pod koniec połączyć wszystko ze zmielonymi orzechami.Wykładać na papier do pieczenia lub formę do makaroników. Piec 8 - 10 minut w 150 stopnia, następnie zredukować temperaturę do 120 stopni i dosuszyć kolejne 5 - 8 minut. Ostudzić przed ściągnięciem z blachy.krem:Mascarpone wymieszać razem z wiórkami, dosłodzić so smaku, rozrzedzić odrobiną śmietanki 30%.Ostudzone ciasteczka przekładać odrobiną kremu, delikatnie docisnąć.Smacznego!





PS. Zapraszam serdecznie na facebooka: