Wykonanie
Home » barwnik »
bezowe » ciasta i
ciasteczka » deser » desery » dla dzieci »
kokos »
makaroniki »
makarony » markizy »
mascarpone »
migdały »
nerkowce » niebieski » niebieskie »
orzechy » przekąski » słodkie » smerfne » smerfy » Smerfne
ciasteczka bezowo-
orzechoweponiedziałek, 14 lipca 2014

Dziś chciałabym zaproponować Wam smerfne
bezowo-
orzechowe markizy. W smaku przypominają
makaroniki, jednak różnią się od nich dodatkiem
orzechów nerkowca. Przełożone pysznym
kokosowym kremem z pewnością przypadną do gustu dzieciom oraz miłośnikom niebieskich słodkości.Idealne na przyjęcia jako drobna, słodka przekąska.Składniki:
ciastka:550-600 g
cukru pudru,300 g
białek,250 g
migdałów,100 g
nerkowców,niebieski barwnik (opcjonalnie)krem:2-4 łyżki
śmietany 30 %szklanka
wiórków kokosowych4-6 łyżek
cukru pudru250 g
mascarpone,Wykonanie:
ciastka:
Orzechy zmielić na proszek. W osobnej misce ubić
białka.
Cukier puder przesiać, zmieszać z barwnikiem.Kiedy piana z bialek będzie idealnie ubita powoli dodawać
cukier puder, kontynuować ubijanie. Pod koniec połączyć wszystko ze zmielonymi
orzechami.Wykładać na papier do pieczenia lub formę do makaroników. Piec 8 - 10 minut w 150 stopnia, następnie zredukować temperaturę do 120 stopni i dosuszyć kolejne 5 - 8 minut. Ostudzić przed ściągnięciem z blachy.krem:
Mascarpone wymieszać razem z wiórkami, dosłodzić so smaku, rozrzedzić odrobiną
śmietanki 30%.Ostudzone
ciasteczka przekładać odrobiną kremu, delikatnie docisnąć.Smacznego!







PS. Zapraszam serdecznie na facebooka: