ßßß Cookit - przepis na Smerfne ciasteczka bezowo-orzechowe

Smerfne ciasteczka bezowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

Home » barwnik » bezowe » ciasta i ciasteczka » deser » desery » dla dzieci » kokos » makaroniki » makarony » markizy » mascarpone » migdały » nerkowce » niebieski » niebieskie » orzechy » przekąski » słodkie » smerfne » smerfy » Smerfne ciasteczka bezowo-orzechowe
poniedziałek, 14 lipca 2014
Dziś chciałabym zaproponować Wam smerfne bezowo-orzechowe markizy. W smaku przypominają makaroniki, jednak różnią się od nich dodatkiem orzechów nerkowca. Przełożone pysznym kokosowym kremem z pewnością przypadną do gustu dzieciom oraz miłośnikom niebieskich słodkości.
Idealne na przyjęcia jako drobna, słodka przekąska.
Składniki:
ciastka:
550-600 g cukru pudru,
300 g białek,
250 g migdałów,
100 g nerkowców,
niebieski barwnik (opcjonalnie)
krem:
2-4 łyżki śmietany 30 %
szklanka wiórków kokosowych
4-6 łyżek cukru pudru
250 g mascarpone,
Wykonanie:
ciastka:
Orzechy zmielić na proszek. W osobnej misce ubić białka. Cukier puder przesiać, zmieszać z barwnikiem.
Kiedy piana z bialek będzie idealnie ubita powoli dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. Pod koniec połączyć wszystko ze zmielonymi orzechami.
Wykładać na papier do pieczenia lub formę do makaroników. Piec 8 - 10 minut w 150 stopnia, następnie zredukować temperaturę do 120 stopni i dosuszyć kolejne 5 - 8 minut. Ostudzić przed ściągnięciem z blachy.
krem:
Mascarpone wymieszać razem z wiórkami, dosłodzić so smaku, rozrzedzić odrobiną śmietanki 30%.
Ostudzone ciasteczka przekładać odrobiną kremu, delikatnie docisnąć.
Smacznego!
PS. Zapraszam serdecznie na facebooka:
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/07/smerfne-ciasteczka-bezowo-orzechowe.html