ßßß Cookit - przepis na Sałatka z wędzonym tofu, malinami i shitake - wegańska

Sałatka z wędzonym tofu, malinami i shitake - wegańska

nazwa

Wykonanie

Home » dieta » grzyby » kolacja » maliny » nori » obiad » orientalne » oshinko » polsoja » quinoa » sałatka » sałatki » sezam » shitake » słone » słonecznik » tofu » wegańskie » wegetariańskie » współpraca » Sałatka z wędzonym tofu, malinami i shitake - wegańska
sobota, 26 lipca 2014
Dzisiaj przedsatwiam Wam bardzo eksperymentalną sałatkę. Była totalną improwizacją- wyjątkowo udaną.
Powstała dzięki współpracy z firmą POLSOJA, która szczodrze obdarowała mnie swoimi produktami.
Jestem pewna, że połączenie smaków w sałatce może być dla niektórych nieco kontrowersyjne. Moim zdaniem warto pokusić się o spróbowanie, bo całość smakuje wspaniale!
Polecam wszystkim spragnionym nowych doznań smakowych!
Składniki:
60 g quinoa ( przed ugotowaniem),
2 opakowania tofu wędzonego POLSOJA,
3-4 płaty suszonych glonów Nori,
garść nasion słonecznika prażonego,
250 g malin,
parę pasków oshinko ,
olej sezamowy,
2 garście pokrojonej sałaty,
250 g grzybów Shitake (świeżych),
Wykonanie:
Quinoę ugotować, ostudzić. Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym. Po kilku minutach odcedzić i pokroić.
Suche płaty Nori zalać wrzątkiem, doprawić sosem sojowym, odstawić aż do zmięknięcia, następnie wyciągnąć i pokroić w podłużne paski.
Tofu pokroić, wsypać do miski. Zmieszać z posiekaną oshinko, sałatą i grzybami.
Dodać ostudzoną quinoę i kaszę, polać olejem sezamowym, dokładnie wymieszać.
Pod koniec wsypać słonecznik i maliny. Bardzo delikatnie zmieszać.
Włożyć do lodówki na 30 minut.
Smaczengo !
Źródło:http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/07/saatka-z-wedzonym-tofu-malinami-i.html