Wykonanie
W ten weekend postanowiłam zadbać o swój jadłospis. Od dawna wiem, że
Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6,witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas, fosfor,
fluor, selen, cynk. Krótko mówiąc- samo zdrowie. Dzisiaj post z cyklu ,,zdrowa dieta"- przepyszny
łosoś gotowany na parze.Składniki:2 filety z
łososia,sok z 1-2
cytryn,
sól,
pieprz,świeży
koperek,
tymianek,Wykonanie:Filety z
łososia pokroić w paski, posolić i popieprzyć. Do miski wycisnąć sok z 1
cytryny, włożyć do niej
łososia, przykryć
koperkiem i wstawić do lodówki na minimum godzinę.Garnek do gotowania na parze wyłożyć pokrojoną
cytryną, na wierz wyłożyć
łososia. Parować przec ok. 10 minut lub krócej ( w zależności od grubości filetu ).Posolić i popieprzyć na talerzu, udekorować
koperkiem.Można podawać ze zblanszowanym
szpinakiem.Smacznego!