ßßß
W ten weekend postanowiłam zadbać o swój jadłospis. Od dawna wiem, że Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6,witaminy z grupy B, witaminę A, D, E oraz pierwiastki takie jak jod, potas, fosfor, fluor, selen, cynk. Krótko mówiąc- samo zdrowie. Dzisiaj post z cyklu ,,zdrowa dieta"- przepyszny łosoś gotowany na parze.Składniki:2 filety z łososia,sok z 1-2 cytryn,sól,pieprz,świeży koperek,tymianek,Wykonanie:Filety z łososia pokroić w paski, posolić i popieprzyć. Do miski wycisnąć sok z 1 cytryny, włożyć do niej łososia, przykryć koperkiem i wstawić do lodówki na minimum godzinę.Garnek do gotowania na parze wyłożyć pokrojoną cytryną, na wierz wyłożyć łososia. Parować przec ok. 10 minut lub krócej ( w zależności od grubości filetu ).Posolić i popieprzyć na talerzu, udekorować koperkiem.Można podawać ze zblanszowanym szpinakiem.Smacznego!


