Wykonanie
Uwielbiam takie
owocowe śniadania - szczególnie w weekend, gdy mam okazję pospać nieco dłużej. Choć przyznam, że ostatnio posiłki w takiej formie dość często zabierałam ze sobą do pracy. Doskonale zdawały egzamin w roli drugiego śniadania jako zdrowe, słodkie, lekkie, ale i pożywne danie. Taka ilość
słodyczy zawartej w owocach od razu stawia mnie na nogi i skutecznie poprawia nastrój. Działa na mnie znacznie lepiej niż
kawa, na którą słabo reaguję (chyba, że to tzw. "siekiera" - mocna, bez
cukru i bez
mleka) i w związku z tym bardzo rzadko ją
piję. Taka zdrowa przekąska
między posiłkami jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż sięganie po batoniki czy inne kuszące zapychacze. Jeśli mamy taką możliwość, to korzystajmy z dobroczynnych właściwości świeżych
owoców, ile tylko się da :) Gorąco Was do tego zachęcam!Składniki na 1-2 porcje:ok. 200 g gęstego
serka wiejskiego lub
jogurtu naturalnego (ale nie greckiego - o n jest bardziej kaloryczny)1 duża nektaryna lub
brzoskwinia2-3
śliwki węgierki
otręby granulowane (można też dodać
muesli, pokruszone
płatki lub
ciastka wielozbożowe)Przygotowanie:
Owoce umyć, pokroić w kostkę, a następnie układać warstwami na przemian z
serkiem wiejskim lub
jogurtem naturalnym i
otrębami.I gotowe ;)
Smacznego!